Изследване на Калпротектин вече и по здравна каса

Изследване на калпротектин във фекална проба може да се назначи при симптоми, насочващи към възпаление от страна на гастроинтестиналния (стомашно-чревния) тракт.

Калпротектинът представлява протеин с антимикробни свойства и повишеното му количество се счита за показател на възпаление. Съдържа се в цитоплазмата на неутрофилите (вид бели кръвни клетки), които мигрират към мястото на възпаление.

Тестът за доказването му в изпражненията е бърз и безболезнен. Необходимо е, да се вземе малко количество от изпражненията в чист съд, предоставен от лаборатория или аптека. Пробата не трябва да бъде замърсена от вода или урина. Резултатът става готов в рамките на същия ден, в който е донесена пробата.

Повишените нива на калпротектин показват, че най-вероятно е налице възпаление в стомашно-чревния тракт, без да е ясна причината за възникване или участъкът, който е засегнат. Увеличени стойности на калпротектин се установяват при: възпалително заболяване на червата, бактериални инфекции; някои паразитни заболявания; колоректален карцином и други.

Изследването вече се поема от здравната каса, по предписание от лекар.