Начало » Микробиология

Микробиология

Микробиология е самостоятелна биологична наука, чийто предмет е изучаването на най-малките живи същества на нашата планета - микроорганизмите.

 1. цени на услугите:

  * цените са в български лева
  МИКРОБИОЛОГИЯ
  Такса по чл.156 от НРД /биологичен материал/
  2,00
  Такса административно обслужване и инсинерация
  2,00
   
  Трихомонас вагиналис от генитална система - бърз тест
  17,00
  Бърз тест за гонорея
  17,00
  Урокултура
  12,00
  Урокултура 3-кратно изследване
  22,00
  Секрет от генитален тракт (влагалищен, цервикален, уретрален, простатен, еякулат)
  25,00
  Еякулат
  25,00
  Микоплазма
  25,00
  Хламидия-антиген - сух тест
  15,00
  Гърлен и назофарингиален секрет, храчка
  25,00
  Носен секрет
  23,00
  Очен секрет
  23,00
  Ушен секрет
  23,00
  Изследване на фецес
  22,00
  Изследване за хеликобактер пилори антиген във фецес – Бърз тест
  25,00
  Ранев секрет
  25,00
  Пунктат
  28,00
  Анти-стрептолизинов титър (AST)
  12,00
  Ревматоиден фактор (RF)
  12,00
  Инфекциозна мононуклеоза (EB virus)
  10,00
  Кръв за хемокултура
  25,00
  Микроскопия
  7,00
  Микробиологично изследване за дерматофити
  25,00
  Антибиограма
  12,00
  Антибиограма на бактерии и гъбички
  15,00
  Пакет изследване на генитална система – включващ микробиологично изследване на влагалищен секрет за жени или еякулат за мъже, микоплазма, хламидия, трахомонас и кандида
  60,00
  Пакет изследване на фецес - микробиологично изследване на фецес, кандида (гъбички), хеликобактер пилори, окултни кръвоизливи
  40,00

Д-р Валика Борисова

Вергиния Кукова - лаборант

Ванина Кирова - лаборант

Кратки инструкции за взимане на материали за микробиологично изследване

 1. *Проба за стерилна урина

  В стерилен контейнер порция от първа сутрешна урина /предишното уриниране трябва да е било поне преди 4 часа/, по средата на уринирането в количество 3 – 5 мл, след добре направен тоалет на външни гениталии с топла вода и сапун,подсушаване само с чиста, изгладена кърпа. При деца под 3г., след тоалет, върху кожата на външните гениталии се закрепва стерилен контейнер или специална стерилна пластмасова торбичка. Транспорт до лабораторията най-късно до 2 часа. Ако това е невъзможно се съхранява в хладилник до 24 часа.

 1. *Гърлен секрет

  Извършва се от медицински специалист със стерилен тампон, сутрин на гладно, без да е правена хигиена на устната кухина. Езикът се притиска надолу с шпатула. С тампона се обтриват двете сливици, задната фарингеална стена, всеки налеп, зачервяване, подутина или разязвяване. Тампонът се поставя в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Носен секрет

  Препоръчва се да се вземе от медицински специалист. Най-малко 12 часа преди това носните кухини не трябва да са третирани с медикаменти. Взема се от двете ноздри. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Ушен секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон. Най-малко 12 часа ушния канал да не е третиран с медикаменти, почистван и извършван предварителен хигиеннен тоалет. Транспортира се до 2 часа или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Храчка

  Препоръчва се сутрешна храчка след измиване на зъбите и изплакване на устната кухина с вода. Дава се чрез дълбока спонтанна експекторация, в стерилен контейнер с широко гърло. При невъзможност за спонтанно отхрачване – индуцирана храчка, след инхалация на хипертонични солеви разтвори. Слюнката е неподходяща за микробиологично изследване! Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 24 часа.

 1. *Конюктивален, очен секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон от долен конюктивален сак. Манипулацията се извършва сутрин преди измиване на лицето и хигиенен тоалет или почистване на очите. Най-малко 12 часа очите да не са третирани с медикаменти. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Еякулат

  Чрез мастурбация, след добър тоалет на ръцете и външните гениталии с топла вода и сапун. Събира се в стерилен контейнер. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Простатен секрет

  Взема се от медицински специалист след масаж на простатата. Събира се в стерилен контейнер. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Уретрален секрет

  Взема се от медицински специалист с два стерилени уретрални тампони! Тампонът се въвежда на дълбочина 3 см, завърта се неколкократно в канала, внимателно се изважда и единият се поставя в транспортна среда, а другият се нанася върху предметно стъкло. При наличие на сутрешна капка се поставя между 2 предметни стъкла. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Влагалищен секрет

  Взема се от медицински специалист с 2 стерилни тампона от заден влагалищен свод, 3 дни след менструация, най-малко 48 часа да не са поставяни вагинални глобули, тампони, сексуални контакти. Тампоните се поставят в транспортни среди. Правят се и натривки върху 2 предметни стъкла. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Цервикален секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон. Шийката се почиства със стерлина марля. Тампонът се въвежда в цервикалния канал, ротира се неколкократно и се изважда без да се докосват стените на влагалището. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Фецес

  В стерилен контейнер с прикрепена на капака лъжичка се поставят 3 – 5 гр. от изпражнението (колкото грахово зърно), а ако материалът е течен – около 2 мл. Когато изследването е с насоченост за E.coli, Salmonella, S.aureus, Campylobacter се взима от последната порция, а ако е с насоченост за Shigella – от първата.

 1. *Кръв за хемокултура

  Вземането на кръв става в болнично заведение от медицински специалист. Строго се спазват правилата на асептиката и антисептиката! Кръвта се взима чрез венепункция в количество 10 – 20 мл. (за възрастни) и 1 – 5 мл. (за деца), преди втрисането и покачването на температурата. Посяването се извършва в аеробен и анаеробен бульон за хемокултура. Транспортира се веднага или се съхранява в термостат на 35 градуса.

 1. *Ранев секрет

  Извършва се от медицински специалист, при спазване правилата за септика и антисептика. При повърхностни секретиращи рани материал се взима чрез аспирация със стерилна спринцовка и по изключение със стерилен тампон от дълбочината на раната. Поставя се в транспортна среда. При абсцес /флегмон/ се прави инцизия или пункция и материал се аспирира със стерилна спринцовка. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Секрет от дрен

  Извършва се от медицински специалист, краят на дренажната тръба се почиства с антисептичен разтвор. Оставя се да изтече известно количество ексудат, след което се събират 2 – 3 мл. от секрета в стерилен контейнер. Не е подходящ за анаеробно изследване!

 1. *Жлъчка

  Взема се от медицински специалист чрез дуоденално сондиране след тоалет на устната кухина. Жлъчки А, В и С се събират в 3 отделни контейнера и се изследват като отделни материали. Транспортира се веднага.

 1. *Пунктат, ексудат

  Взема се от медицински специалист, при спазване правилата за септика и антисептика, след дезинфекция на мястото на пункцията. Изпраща се цялата спринцовка запушена с нова игла или асептично в 2 стерилни контейнера се прехвърлят по около 10 мл. от нея.

 1. *Вътресъдов катетър

  Кожата около мястото на инсерция се дезинфекцира. Изчаква се да изсъхне. Катетърът се изважда асептично. Със стерилна ножица се отрязват 2 участъка от по 2 – 3 см – интраваскуларен и транскутанен. Поставят се в 2 отделни стерилни контейнера. При насочено търсене на анаероби, материалът трябва задължително да се постави и транспортира в транспортна среда за анаероби!

* При насочено търсене на Chlamydia и Mycoplasma във влагалищен, цервикален и уретрален секрет се използва сух стерилен тампон за Chlamydia и сух стерилен тампон или четчица в специална транспортна среда за Mycoplasma /взема се от лабораторията/.

* Пробите за микробиологичо изследване се вземат преди началото на антибактериална терапия или 4 - 5 дни след приключването и. Материалите трябва да се доставят във възможно най-кратък срок в лабораторията, най-добре в първите 1 - 2 часа след взимането им, надписани с име, фамилия и възраст. Ако това е невъзможно се съхранява в хладилник до 72 часа.

* Стриктното спазване на указанията са във Ваша полза и осигуряват коректен резултат.

Галерия

Micro-borisova
Micro-borisova3
Micro-borisova2
Micro-saubka

logo-mc

Запитване

Лесно ли се свързахте с новата телефонна централа?

Да:
Не:
Не мога да преценя:

Абонамент
Пациентите за нас
 • Юни 25, 2012

  През м. декември 2011 год., посетих МЦ "ПОЛИМЕД". За да бъда по-точна, посетих очен к-т при Д-р Михайлова и ортопедичен кабинет – Д-р Ладозова. Изказвам своята благодарност към тия истински ХУМАННИ специалисти.
  Бъдете все така добри към своите пациенти.

  Злати Пенева

Партньори

Нашите партньори:

 АСАРЕЛ МЕДЕТ
 ДИТ-М
 Хотел Земята и хората

 Фродексим
 ЕТИС 2007
 Арека
 НЗОК
 ДЗИ
 Булстрад Здраве
 ЗОК България Здраве
 Медико 21
 Здравноосигурителен институт
 ЗК Балканъ
 ОББ Метлайф
 ОЗОФ Доверие
 Uniqa

 НСЧБ
 Дженерали България
 Fi-Health
 Токуда ЗОФ
 МЦ Еуровита
 ЕЗОК
 Студия Трансмедия
 Рейл Карго Лоджистикс България
 ФГВБ

Clicky Web Analytics