Начало » Микробиология

Микробиология

Микробиология е самостоятелна биологична наука, чийто предмет е изучаването на най-малките живи същества на нашата планета - микроорганизмите.

 1. цени на услугите:

  * цените са в български лева
  МИКРОБИОЛОГИЯ
  Такса по чл.168 от НРД 2020-22/биологичен материал/
  2,00
  Такса административно обслужване и инсинерация
  2,00
   
  Трихомонас вагиналис от генитална система - бърз тест
  17,00
  Бърз тест за гонорея
  17,00
  Урокултура
  14,00
  Урокултура 3-кратно изследване
  22,00
  Секрет от генитален тракт (влагалищен, цервикален, уретрален, простатен, еякулат)
  26,00
  Еякулат
  26,00
  Микоплазма
  22,00
  Хламидия-антиген - сух тест
  12,00
  Гърлен секрет
  25,00
  Назофарингиален секрет
  25,00
  Храчка
  25,00
  Носен секрет
  23,00
  Очен секрет
  23,00
  Ушен секрет
  23,00
  Изследване на фецес
  23,00
  Изследване за хеликобактер пилори антиген във фецес – Бърз тест
  25,00
  Campylobacter spp.
  20,00
  C. difficile токсин A и токсин B
  50,00
  Helicobacter pylori
  33,00
  Calprotectin
  35,00
  Ранев секрет
  26,00
  Пунктат
  28,00
  Анти-стрептолизинов титър (AST)
  12,00
  Ревматоиден фактор (RF)
  12,00
  Инфекциозна мононуклеоза (EB virus)
  10,00
  Кръв за хемокултура
  25,00
  Микроскопия
  7,00
  Микробиологично изследване за дерматофити
  25,00
  Антибиограма
  15,00
  Антибиограма на бактерии и гъбички
  15,00
  Пакет изследване на генитална система – включващ микробиологично изследване на влагалищен секрет за жени или еякулат за мъже, микоплазма, хламидия, трахомонас, кандида и микроскопски препарат
  55,00
  Пакет изследване на фецес - микробиологично изследване на фецес, кандида (гъбички), хеликобактер пилори, окултни кръвоизливи
  40,00

Д-р Валика Борисова

Жаклин Ангелова - лаборант

Кратки инструкции за взимане на материали за микробиологично изследване

 1. *Проба за стерилна урина

  В стерилен контейнер порция от първа сутрешна урина /предишното уриниране трябва да е било поне преди 4 часа/, по средата на уринирането в количество 3 – 5 мл, след добре направен тоалет на външни гениталии с топла вода и сапун,подсушаване само с чиста, изгладена кърпа. При деца под 3г., след тоалет, върху кожата на външните гениталии се закрепва стерилен контейнер или специална стерилна пластмасова торбичка. Транспорт до лабораторията най-късно до 2 часа. Ако това е невъзможно се съхранява в хладилник до 24 часа.

 1. *Гърлен секрет

  Извършва се от медицински специалист със стерилен тампон, сутрин на гладно, без да е правена хигиена на устната кухина. Езикът се притиска надолу с шпатула. С тампона се обтриват двете сливици, задната фарингеална стена, всеки налеп, зачервяване, подутина или разязвяване. Тампонът се поставя в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Носен секрет

  Препоръчва се да се вземе от медицински специалист. Най-малко 12 часа преди това носните кухини не трябва да са третирани с медикаменти. Взема се от двете ноздри. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Ушен секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон. Най-малко 12 часа ушния канал да не е третиран с медикаменти, почистван и извършван предварителен хигиеннен тоалет. Транспортира се до 2 часа или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Храчка

  Препоръчва се сутрешна храчка след измиване на зъбите и изплакване на устната кухина с вода. Дава се чрез дълбока спонтанна експекторация, в стерилен контейнер с широко гърло. При невъзможност за спонтанно отхрачване – индуцирана храчка, след инхалация на хипертонични солеви разтвори. Слюнката е неподходяща за микробиологично изследване! Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 24 часа.

 1. *Конюктивален, очен секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон от долен конюктивален сак. Манипулацията се извършва сутрин преди измиване на лицето и хигиенен тоалет или почистване на очите. Най-малко 12 часа очите да не са третирани с медикаменти. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Еякулат

  Чрез мастурбация, след добър тоалет на ръцете и външните гениталии с топла вода и сапун. Събира се в стерилен контейнер. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Простатен секрет

  Взема се от медицински специалист след масаж на простатата. Събира се в стерилен контейнер. Транспортира се веднага или се съхранява в транспортна среда в хладилник до 72 часа.

 1. *Уретрален секрет

  Взема се от медицински специалист с два стерилени уретрални тампони! Тампонът се въвежда на дълбочина 3 см, завърта се неколкократно в канала, внимателно се изважда и единият се поставя в транспортна среда, а другият се нанася върху предметно стъкло. При наличие на сутрешна капка се поставя между 2 предметни стъкла. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Влагалищен секрет

  Взема се от медицински специалист с 2 стерилни тампона от заден влагалищен свод, 3 дни след менструация, най-малко 48 часа да не са поставяни вагинални глобули, тампони, сексуални контакти. Тампоните се поставят в транспортни среди. Правят се и натривки върху 2 предметни стъкла. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Цервикален секрет

  Взема се от медицински специалист със стерилен тампон. Шийката се почиства със стерлина марля. Тампонът се въвежда в цервикалния канал, ротира се неколкократно и се изважда без да се докосват стените на влагалището. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Фецес

  В стерилен контейнер с прикрепена на капака лъжичка се поставят 3 – 5 гр. от изпражнението (колкото грахово зърно), а ако материалът е течен – около 2 мл. Когато изследването е с насоченост за E.coli, Salmonella, S.aureus, Campylobacter се взима от последната порция, а ако е с насоченост за Shigella – от първата.

 1. *Кръв за хемокултура

  Вземането на кръв става в болнично заведение от медицински специалист. Строго се спазват правилата на асептиката и антисептиката! Кръвта се взима чрез венепункция в количество 10 – 20 мл. (за възрастни) и 1 – 5 мл. (за деца), преди втрисането и покачването на температурата. Посяването се извършва в аеробен и анаеробен бульон за хемокултура. Транспортира се веднага или се съхранява в термостат на 35 градуса.

 1. *Ранев секрет

  Извършва се от медицински специалист, при спазване правилата за септика и антисептика. При повърхностни секретиращи рани материал се взима чрез аспирация със стерилна спринцовка и по изключение със стерилен тампон от дълбочината на раната. Поставя се в транспортна среда. При абсцес /флегмон/ се прави инцизия или пункция и материал се аспирира със стерилна спринцовка. Поставя се в транспортна среда. Транспортира се веднага или се съхранява в хладилник до 72 часа.

 1. *Секрет от дрен

  Извършва се от медицински специалист, краят на дренажната тръба се почиства с антисептичен разтвор. Оставя се да изтече известно количество ексудат, след което се събират 2 – 3 мл. от секрета в стерилен контейнер. Не е подходящ за анаеробно изследване!

 1. *Жлъчка

  Взема се от медицински специалист чрез дуоденално сондиране след тоалет на устната кухина. Жлъчки А, В и С се събират в 3 отделни контейнера и се изследват като отделни материали. Транспортира се веднага.

 1. *Пунктат, ексудат

  Взема се от медицински специалист, при спазване правилата за септика и антисептика, след дезинфекция на мястото на пункцията. Изпраща се цялата спринцовка запушена с нова игла или асептично в 2 стерилни контейнера се прехвърлят по около 10 мл. от нея.

 1. *Вътресъдов катетър

  Кожата около мястото на инсерция се дезинфекцира. Изчаква се да изсъхне. Катетърът се изважда асептично. Със стерилна ножица се отрязват 2 участъка от по 2 – 3 см – интраваскуларен и транскутанен. Поставят се в 2 отделни стерилни контейнера. При насочено търсене на анаероби, материалът трябва задължително да се постави и транспортира в транспортна среда за анаероби!

* При насочено търсене на Chlamydia и Mycoplasma във влагалищен, цервикален и уретрален секрет се използва сух стерилен тампон за Chlamydia и сух стерилен тампон или четчица в специална транспортна среда за Mycoplasma /взема се от лабораторията/.

* Пробите за микробиологичо изследване се вземат преди началото на антибактериална терапия или 4 - 5 дни след приключването и. Материалите трябва да се доставят във възможно най-кратък срок в лабораторията, най-добре в първите 1 - 2 часа след взимането им, надписани с име, фамилия и възраст. Ако това е невъзможно се съхранява в хладилник до 72 часа.

* Стриктното спазване на указанията са във Ваша полза и осигуряват коректен резултат.

Галерия

Micro-borisova
Micro-borisova3
Micro-borisova2
Micro-saubka

logo-mc

Запитване

Лесно ли се свързахте с новата телефонна централа?

Да:
Не:
Не мога да преценя:

Абонамент
Пациентите за нас
 • Октомври 21, 2017

  Искам да изкажа своята благодарност към д-р Росица Иванова (АГ), за изключителния професионализъм и лична ангажираност към пациента!


  Благодаря Ви, д-р Иванова!
  Калина Стефанова

Партньори

Нашите партньори:

 АСАРЕЛ МЕДЕТ
 ДИТ-М
 Хотел Земята и хората

 Фродексим
 ЕТИС 2007
 Арека
 ЗД ЕВРОИНС АД
 НЗОК
 ДЗИ
 Булстрад Здраве
 ЗОК България Здраве
 Здравноосигурителен институт
 ЗК Балканъ
 ОББ Метлайф
 ОЗОФ Доверие
 Uniqa

 НСЧБ
 Fi-Health
 ЗД СЪГЛАСИЕ
 МЦ Еуровита
 ЕЗОК
 Рейл Карго Лоджистикс България
 ФГВБ

Clicky Web Analytics