Начало » Новини » Наредба на МЗ забранява консумацията на чипс и газирани напитки в училищните столове и бюфети

Наредба на МЗ забранява консумацията на чипс и газирани напитки в училищните столове и бюфети

Източник: МЗ
http://www.mh.government.bg

На пресконференция в Министерството на здравеопазването бяха обявени новите изисквания за здравословно хранене в училищата, които се въвеждат с Наредба № 37 - обн. ДВ. бр.63 от 7 август 2009 г. В пресконференцията взеха участие д-р Маша Гавраилова, началник отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ, проф. Стефка Петрова, заместник-директор на "Националния център по опазване на общественото здраве" и национален консултант по диететика и хранене, д-р Мария Екимова – изпълнителен директор на УСБАЛ по детски болести и Биляна Манчева, представител на Инициативен комитет на родителите, регистрирани в портал "BG Мама".

Нови строги правила за продажба на храни и напитки в училищните столове и бюфети се въвеждат от 15 септември 2009 г. От същата дата влиза в сила новата Наредба 37, която урежда изискванията за осигуряване на здравословно хранене на учениците. Мерките са част от политиката на ЕС за намаляване на наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

Под строг контрол от здравните инспектори още от началото на учебната година ще бъде спазването на забраната на нездравословните храни – заяви д-р Маша Гавраилова. Сред забранените храни тя посочи пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия. От училищните лавки трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия (с изключение на шоколад), сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши. Не се допуска и консумацията на сухи супи и сухи бульони от ученици. Ограничава се и използването на мазнини, захар и сол в училищните столове и бюфети. От менютото на учениците отпадат и газираните напитки.

Сред разрешените за консумация напитки - обясни д-р Гавраилова, са бутилираните изворни и трапезни води, натуралните 100 % плодови и зеленчукови сокове, плодовите и плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта, плодов и билков чай, топъл шоколад и айран без добавена сол. Задължително изискване за млечните продукти е да са със съдържание на мазнини до 2% и на нямат добавени растителни мазнини.

Режимът на здравословно хранене включва предлагане на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и пълнозърнести макаронени изделия като макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа най-малко един път седмично.

Наредбата предвижда веднъж седмично на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително трябва да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото трябва да са без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно ястие.

Проф. Стефка Петрова представи актуални данни за проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

Намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години: Платформа на ЕС за храненето, физическата активност и здравето, 2005; Бяла книга за стратегията на Европа за храненето, свръхтеглото и затлъстяването, свързани със здравето – съобщи проф. Стефка Петрова. Световната здравна организация организира Европейска Министерска конференция за противодействие на затлъстяването през 2006 г. в Истанбул, на която беше приет меморандум от правителствата на всички европейски страни за предприемане на активни мерки за борба със затлъстяването.

През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми. Националното представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната, показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми и при децата. С повишено тегло са 20%, от които 5% - със затлъстяване.

През 2008 г., в рамките на проект на ЕС, е осъществено проучване сред децата от първи клас, което установи, че 30% от тях са с наднормено тегло, като 17% са със свръхтегло, а 13% са със затлъстяване. Свръхтеглото и наднорменото тегло пораждат риск от ранна хипертония при децата, от диабет и поредица други заболявания, обясни проф. Петрова. Освен това децата приемат до 35% от необходимото за съответната възраст калций. Националният консултант по диететика и хранене е категорична, че всеки ден на трапезата трябва да има плодове и зеленчуци. Значителен процент от децата не приемат достатъчно количество фолиева киселина и Витамин Б.

Очаква се с новата наредба за хранене в училищата да може да се постигне балансирано хранене сред децата. Контролът по спазването на наредбата се възлага на РИОКОЗ. Глобите и имуществените санкции варират от 100 лева до 5 000 лв.

назад

logo-mc

Запитване

Лесно ли се свързахте с новата телефонна централа?

Да:
Не:
Не мога да преценя:

Абонамент
Пациентите за нас
  • Януари 25, 2012

    За мен д-р Маркова е съвършен професионалист, изключително внимателен лекар и човек. Пожелавам си да има повече такива доктори!
    Благодаря, д-р Маркова!

    Гергана Станчева

Партньори

Нашите партньори:

 АСАРЕЛ МЕДЕТ
 ДИТ-М
 Хотел Земята и хората

 Фродексим
 ЕТИС 2007
 Арека
 НЗОК
 ДЗИ
 Булстрад Здраве
 ЗОК България Здраве
 Медико 21
 Здравноосигурителен институт
 ЗК Балканъ
 ОББ Метлайф
 ОЗОФ Доверие
 Uniqa

 НСЧБ
 Дженерали България
 Fi-Health
 Токуда ЗОФ
 МЦ Еуровита
 ЕЗОК
 Студия Трансмедия
 Рейл Карго Лоджистикс България
 ФГВБ

Clicky Web Analytics