Начало » Новини » Свински грип - симптоми, лечение и методи за защита

Свински грип - симптоми, лечение и методи за защита

Източник: medical bg
http://www.medical.bg

Какво е свински грип?

Свинският грип е вирусна инфекция. Има много видове грипен вирус, които непрестанно търпят промени ( мутации в молекулата им) като по този начин затрудняват иммунната система на човека и способите й за борба с тези видове инфекции. Вирусната инфекция причиняваща свински грип е известна като H1N1, която е грипна инфекция от тип А ( съществуват инфектии от тип B и C).

Това е същата група от H1N1 вируси, които причиняват стандартните грипни инфекции при хората всяка година, но за разлика от тях, свинският грип се причинява от различен щам на H1N1. Текущият щам на свинският грип не е срещан преди сред прасета и хора, и съдъжа смесица от генетичен материал съществуващ както у хората така и у свинете и птиците. С други думи това е нов вид видус, срещу който хората нямат изграден имунитет.

Какво е пандемичен грип?

Грипните епидемии имат тенденцията да следват определени модели. Всяка година броя на грипните случаи се увеличава през зимните месеци - това е сезонен грип. Ако много хора бъдат заразени едновременно, моделът може да бъде определен като епидемия, при която има вероятност 1% от заболяванията да бъдат с летален характер, обикновенно поради усложнения като вторична бактериална инфекция на белите дробове и др.

Но, голяма генетична промяна във вируса, която се разпространява бързо в световен мащаб и причинява висок брой смъртни случай, се нарича - пандемия. Един от факторите, които учените изследват е когато нов щам на вирус, се разпространява между хора и животни, развивайки способността да се предава и от хора на хора, без контакт със заразени животни.

Причини и рискови групи

Въпреки, че всеки може да се зарази със грип, сезонните грипове имат тенденцията да причиняват повече проблеми основно на деца, възрастни в напреднала възраст и хронично болните. Пандемичният грип обаче има различен модел на разпространение и тенденция да заразява и здрави индивиди - такъв например е случая в Мексико, където основно заболели са млади жени и мъже.

Първоначално заразените със свински грип, приемат инфекцията от контак със свине, но сега грипът се предава от човек на човек, в някои страни. Заразата обикновенно се осъществява като при сезонен грип - по въздушно-капков път, или чрез заразени повърхности като дръжки на врати и др.

Хората живеещи в близост до инфектира, е по-вероятно да се заразят.

Симптоми

Свинският грип е силно заразна инфекция. Симптомите започват с два дни закъснение като през този период заразеният разпорстранява най-бързо инфекцията сред други хора.

Симтомите включват:
- Висока температура ( обикновенно над 38 градуса)
- Кашлица
- Зачервено гърло
- Главоболие
- Болки в мускулите и ставите
- Треска
- Умора и отпадналост

Трудно е да се различи първоначално грипната инфекция от обикновенната настинка, но специалистите посочват, че обикновено настинките имат тенденция да заразяват повече областта около главата, докато грипната инфекция причинява щети и симптоми по цялото тяло.

Лечение и защита

Ако мислите, че сте болен(а) от грип, най-добре е да стоите вкъщи и да избягвате контакти с други хора. Обадете се на личният си лекар и опишете симтомите Ви. Не забравяйте да споменете дали сте били наскоро в контакт със заразен или болен човек.

Само личният лекар може да Ви даде акуратен и точен съвет как да лекувате симптомите си. Това, което можете да направите Вие е да пиете много течности - основно вода, като избягвате подсладените сокове.

назад

logo-mc

Запитване

Бихте ли се ваксинирали срещу грип?

Да!:
Не!:
Може би.:

Абонамент
запиши отпиши

Пациентите за нас
 • Април 25, 2013

  Професията ''Лекар'' не е просто занаят, а Мисия и Призвание, благословени и озарени от Бога! Добрият лекар– това е Любов, Сила и Упование за Пациента.
  Висока професионална квалификация, човеколюбие и съпричастност към страданието на пациента– това е Д-р Мирослав Алексовски от МЦ ''Полимед''. Личното ми впечатление ми дава повод да споделя удовлетворението от срещата с този прекрасен лекар. С оглед на оплакванията които имах, за трети път бях насочена за консултативен преглед с невролог. Тъй като МЦ''Полимед'' се намира в квартала където живея, се обадих на регистратурата и след предварително записване ми беше определена дата и час за преглед.

  Посрещна ме млад, лъчезарен и усмихнат човек. Останах приятно изненадана от спокойния му тон и усмивка с които ми задаваше въпросите свързани със заболяването ми. Питаше за съпътстващи заболявания, неразположения, начин на живот, професия, характер и др. Бях притеснена за здравето си, тъй като не съм млада, но съм в трудоспособна възраст, а и предишните прегледи и лечение не бяха довели до добър резултат. Д-р Алексовски усети моята тревогата и страх. На ясен и разбираем за мен език (тъй като не съм с медицинско образование) той ми обясни, че за да се определи правилната диагноза са нужни допълнителни изследвания и консултации с други специалисти. Прегледът продължи около час.

  След като обобщи мненията на своите колеги, Д-р Алексовски ми постави точна диагноза, назначи ми адекватно за моето заболяване медикаментозно лечение, даде ми напътствия за спазване на определен режим и резултатите са отлични.

  Хвала на такива лекари! Д-р Мирослав Алексовски може с гордост да сложи пред името си онази вълшебна, излъчваща толкова авторитет, достолепие и светлина титла ''Доктор по медицина'', защото натрупаните знания, умения и опит му дават моралното право за това.

  Да си жив и здрав, Докторе, за радост на всички на които си помогнал и ще помагаш!

  Ако имате нужда от добър невролог потърсете Д-р Алексовски, уважаеми пациенти. Вярвам, че така както помогна на мен, ще помогне и на вас. Ние, болните хора имаме нужда от такива лекари!

  С уважение и благодарност:
  Мария Велинова

Партньори

 АСАРЕЛ МЕДЕТ
 ДИТ-М
 Хотел Земята и хората

 Фродексим
 ЕТИС 2007
 Арека
 НЗОК
 ДЗИ
 Булстрад Здраве
 ЗОК България Здраве
 Медико 21
 Здравноосигурителен институт
 ЗК Балканъ
 ОББ Метлайф
 ОЗОФ Доверие
 Uniqa
 Victoria
 НСЧБ
 Дженерали България
 Токуда ЗОФ

Clicky Web Analytics