Начало » Новини » Свински грип - симптоми, лечение и методи за защита

Свински грип - симптоми, лечение и методи за защита

Източник: medical bg
http://www.medical.bg

Какво е свински грип?

Свинският грип е вирусна инфекция. Има много видове грипен вирус, които непрестанно търпят промени ( мутации в молекулата им) като по този начин затрудняват иммунната система на човека и способите й за борба с тези видове инфекции. Вирусната инфекция причиняваща свински грип е известна като H1N1, която е грипна инфекция от тип А ( съществуват инфектии от тип B и C).

Това е същата група от H1N1 вируси, които причиняват стандартните грипни инфекции при хората всяка година, но за разлика от тях, свинският грип се причинява от различен щам на H1N1. Текущият щам на свинският грип не е срещан преди сред прасета и хора, и съдъжа смесица от генетичен материал съществуващ както у хората така и у свинете и птиците. С други думи това е нов вид видус, срещу който хората нямат изграден имунитет.

Какво е пандемичен грип?

Грипните епидемии имат тенденцията да следват определени модели. Всяка година броя на грипните случаи се увеличава през зимните месеци - това е сезонен грип. Ако много хора бъдат заразени едновременно, моделът може да бъде определен като епидемия, при която има вероятност 1% от заболяванията да бъдат с летален характер, обикновенно поради усложнения като вторична бактериална инфекция на белите дробове и др.

Но, голяма генетична промяна във вируса, която се разпространява бързо в световен мащаб и причинява висок брой смъртни случай, се нарича - пандемия. Един от факторите, които учените изследват е когато нов щам на вирус, се разпространява между хора и животни, развивайки способността да се предава и от хора на хора, без контакт със заразени животни.

Причини и рискови групи

Въпреки, че всеки може да се зарази със грип, сезонните грипове имат тенденцията да причиняват повече проблеми основно на деца, възрастни в напреднала възраст и хронично болните. Пандемичният грип обаче има различен модел на разпространение и тенденция да заразява и здрави индивиди - такъв например е случая в Мексико, където основно заболели са млади жени и мъже.

Първоначално заразените със свински грип, приемат инфекцията от контак със свине, но сега грипът се предава от човек на човек, в някои страни. Заразата обикновенно се осъществява като при сезонен грип - по въздушно-капков път, или чрез заразени повърхности като дръжки на врати и др.

Хората живеещи в близост до инфектира, е по-вероятно да се заразят.

Симптоми

Свинският грип е силно заразна инфекция. Симптомите започват с два дни закъснение като през този период заразеният разпорстранява най-бързо инфекцията сред други хора.

Симтомите включват:
- Висока температура ( обикновенно над 38 градуса)
- Кашлица
- Зачервено гърло
- Главоболие
- Болки в мускулите и ставите
- Треска
- Умора и отпадналост

Трудно е да се различи първоначално грипната инфекция от обикновенната настинка, но специалистите посочват, че обикновено настинките имат тенденция да заразяват повече областта около главата, докато грипната инфекция причинява щети и симптоми по цялото тяло.

Лечение и защита

Ако мислите, че сте болен(а) от грип, най-добре е да стоите вкъщи и да избягвате контакти с други хора. Обадете се на личният си лекар и опишете симтомите Ви. Не забравяйте да споменете дали сте били наскоро в контакт със заразен или болен човек.

Само личният лекар може да Ви даде акуратен и точен съвет как да лекувате симптомите си. Това, което можете да направите Вие е да пиете много течности - основно вода, като избягвате подсладените сокове.

назад

logo-mc

Запитване

Лесно ли се свързахте с новата телефонна централа?

Да:
Не:
Не мога да преценя:

Абонамент
Пациентите за нас
  • Октомври 26, 2012

    Бих искала да изкажа искрената си благодарност към д-р Ангелова и д-р Стоянов за изключителния професионализъм, човешко отношение и излючително разбиране към проблемите на хората като мен (с онкологично заболяване). Тук попаднах на истински лекари, предразполагащи пациента и получих много внимание и добро отношение. МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!
    Искрено препоръчвам на всички медицински център "ПОЛИМЕД"

    Сийка Илиева

Партньори

Нашите партньори:

 АСАРЕЛ МЕДЕТ
 ДИТ-М
 Хотел Земята и хората

 Фродексим
 ЕТИС 2007
 Арека
 НЗОК
 ДЗИ
 Булстрад Здраве
 ЗОК България Здраве
 Медико 21
 Здравноосигурителен институт
 ЗК Балканъ
 ОББ Метлайф
 ОЗОФ Доверие
 Uniqa
 Victoria
 НСЧБ
 Дженерали България
 Fi-Health
 Токуда ЗОФ
 МЦ Еуровита
 ЕЗОК
 Студия Трансмедия
 Рейл Карго Лоджистикс България
 ФГВБ

Clicky Web Analytics